Despre activitate - #EducațieMedia

Această activitate este desfășurată sub umbrela platformei QIE - Quality Inclusive Education.

Teoriile conspirației, o capcană pe care o putem evita

  • Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu UNICEF în România, invită cadrele didactice și copiii din România să ia parte, în perioada 26 mai - 11 iunie 2021, la o activitate ancorată în realitatea ultimului an de pandemie și utilă pentru elevii de pretutindeni.
  • Exercițiul destinat elevilor de gimnaziu și de liceu va avea loc în școlile din țară între 26 mai și 11 iunie, iar tema propusă este "Teoriile conspirației – cum le recunoaștem și cum putem face să nu cădem pradă influenței lor".
  • Am simțit cu toții că ultimul an a fost un teren foarte fertil pentru teoriile conspirației, care au prins putere și au luat cu asalt internetul, circulând cu viteza luminii de la un utilizator la altul. Lucru cu atât mai periculos într-o perioadă în care școala s-a mutat online, iar interacțiunea copiilor cu internetul a crescut exponențial.
  • Lecția își propune să ajungă la rădăcina problemei și să demonteze, pas cu pas, felul în care sunt construite teoriile conspirației, obișnuindu-i în același timp pe elevi să recunoască și să evite atracția pe care o generează aceste povești.
  • Pachetul de exerciții practice pus la dispoziția profesorilor include atât o versiune destinată predării față în față, cât și una destinată predării online, în așa fel încât mesajul să fie cât mai bine adaptat mediului, iar orele să fie interactive și relevante pentru toți elevii.

Materiale disponibile după înscriere

  • Un scenariu de activitate, care să ghideze activitatea
  • O prezentare pentru suport teoretic
  • Toolkit-ul pentru copii și tineri ”Informare și dezinformare”
  • Un material interactiv online, care cuprinde concepte explicate și activități practice
  • Un material video online - "Cum să nu lăsăm emoțiile să decidă"

Pentru a organiza o activitate împreună cu elevii dumneavoastră, descărcați scenariul de activitate și materialele auxiliare și implementați-l până pe 11 iunie 2021. După desfășurarea activității, vă rugăm să încărcați fotografii și alte materiale rezultate și să faceți o sinteză a activității/activităților, urmând ca certificatul de participare să vă fie eliberat în format electronic.

Formulare de feedback:

  • Elevi: te rugăm ca la finalul activității să inviți elevii să completeze formularul de feedback disponibil pentru ei. Link-ul acestuia il obțineți din pagina profilului dvs. de pe platformă și-l puteți distribui apoi elevilor.
  • Profesori: După parcurgerea activității, te rugăm să accesezi formularul de feedback disponibil pe profilul personal și să ne împărtășești opiniile tale cu privire la derularea activității.

Asistență și suport!

În zilele de 27 mai, 2 iunie, 4 iunie, între orele 17.00 – 18.00, un reprezentant al CJI va asigura profesorilor consiliere și asistență pentru aplicarea scenariilor de activitate.

Întâlnirile de asistență se vor desfășura pe Zoom la link:

https://us02web.zoom.us/j/84150358781?pwd=a2o2ZTRBeUQ5OE01T0NwUXpFRWRVUT09

Pentru informații suplimentare despre proiect și activitate, vă rugăm să o contactați pe Cristina Jamschek, Director de programe CJI, la email: cristina.mastacan@cji.ro sau telefon: 0745 539 412.

 

Parteneri: