Asociația HoltIS și UNICEF continuă procesul de dezvoltare a rețelei de Educatori Parentali prin extinderea proiectului „Dezvoltarea abilităților parentale pentru a asigura drepturile și sănătatea mintală a copiilor”.
România, o națiune cu o istorie de reforme sociale în domeniul protecției copilului, a devenit o țară gazdă pentru un număr semnificativ de refugiați ucraineni, inclusiv copii, din cauza conflictului actual din Ucraina. Acești copii se confruntă cu provocări unice legate de traumă, strămutare și acces la servicii de sănătate mintală. Atât copiii români, cât și cei ucraineni sunt expuși riscului de probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate, depresie și PTSD, agravate de barierele socio-economice, de impactul războiului și de stresul adaptării la medii noi. În România, deși cadrul juridic pentru protecția drepturilor copilului este solid, punerea în aplicare a serviciilor de sănătate mintală pentru copii rămâne subdezvoltată, în special pentru populațiile de refugiați. Părinții joacă un rol esențial în asigurarea bunăstării copiilor lor, dar adesea nu au cunoștințele și competențele necesare pentru a sprijini în mod eficient bunăstarea copiilor lor. Acest lucru este exacerbat în cazul părinților ucraineni care se confruntă cu bariere lingvistice și cu traume. Începând cu 2023, România găzduiește aproximativ 4 milioane de copii, inclusiv peste 100 000 de copii ucraineni strămutați de război. Se estimează că 33% dintre copiii români și un număr semnificativ de copii ucraineni refugiați trăiesc în gospodării cu risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce poate agrava problemele de sănătate mintală. România ocupă un loc scăzut în Europa în ceea ce privește accesul la psihologi și psihiatri pentru copii, cu o rată de 0,7 specialiști în sănătatea mintală a copiilor la 100.000 de persoane. România ocupă un loc scăzut în Europa în ceea ce privește accesul la psihologi și psihiatri pentru copii, cu un raport de 0,7 specialiști în sănătatea mintală a copiilor la 100.000 de persoane. Disponibilitatea serviciilor pentru copiii refugiați este și mai limitată. Ministerul Educației și Guvernul României și-au exprimat interesul pentru extinderea educației parentale (oficial prin adoptarea de către Guvern a Strategiei Naționale pentru susținerea Părinților – Anexa 5 a HG 1353/30.10.2024 ), cu mai multe programe care vizează părinții din comunitățile vulnerabile, deși aceste inițiative sunt încă în stadiu incipient.
Bariere și blocaje:
Priorități naționale și legături cu politicile: Guvernul României s-a angajat să îmbunătățească bunăstarea copiilor, aliniindu-se obiectivelor UE și cadrelor privind drepturile copilului. Programe precum Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului subliniază nevoia de servicii de sprijin psihologic și social pentru copii, în special pentru populațiile vulnerabile. Acest lucru este în conformitate cu programul UE „Garanția pentru copii”, care urmărește să se asigure că copiii nevoiași au acces la servicii esențiale, inclusiv la îngrijirea sănătății mintale. De asemenea, în multe documente legislative, educația parentală este prevăzută ca o strategie de sprijinire a părinților pentru a-și dezvolta abilitățile parentale în vederea garantării drepturilor copiilor și a bunăstării acestora, dar în multe privințe nu este încă aprobată (deși a fost în dezbatere publică) o strategie de sprijinire a părinților. Având în vedere afluxul de refugiați ucraineni, prioritățile naționale s-au mutat, de asemenea, pentru a se concentra asupra integrării și sprijinirii copiilor strămutați. Ministerul Sănătății din România și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au inițiat colaborări pentru a îmbunătăți serviciile de protecție a copilului, însă există în continuare o lacună în ceea ce privește serviciile coordonate de îngrijire a sănătății mintale și programele de educație parentală.
Un program de educație parentală axat pe conștientizarea sănătății mintale și a drepturilor copilului ar permite părinților români și ucraineni să își sprijine copiii în mod eficient. Programul ar viza:
Perioada de implementare: 1 noiembrie 2024 - 30 iunie 2025
1. Dezvoltarea unui sistem de programe de educație parentală pentru drepturile copilului și sănătatea mintală (în sistemul educațional, medical și social)
1.1. Formarea a 200 de educatori parentali:
1.2. Organizarea a 2.040 de sesiuni de educație parentală la care vor participa peste 2.000 de părinți (fiecare grup de părinți va participa la 10 sesiuni)
Puteți descărca documentul în format PDF:
Adresa oficială a Asociației HoltIS:
Formularul de contact: