Cum prevenim abuzul şi efectele sale asupra copilului

Modul 06

Autori

HoltIS


ISBN

978-606-8927-03-9
978-606-8927-09-1


Anul aparitiei

2019


Editura

Expert Projects



Citare

HoltIS, (2019). Vol. 6: Cum prevenim abuzul şi efectele sale asupra copilului, Iași: Expert Projects.


Cuvinte cheie

Abuzul Copilului, Neglijență, Indicatori ai Traumei, Etape de Dezvoltare, Acțiuni Preventive, Metode de Intervenție, Scala de Detectare a Abuzului


Sumar

Sesiunea Cum prevenim abuzul și efectele lui asupra copilului subliniază faptul că atât abuzul, cât şi neglijarea copilului constituie maltratarea acestuia, ce are drept repercusiune consecinţe nefaste asupra dezvoltării copilului din punct de vedere fizic şi psihic. Abuzul în sine este o manifestare a violenţei faţă de copii, profitându-se de diferenţa de forţă fizică, psihică, economică dintre adulţi şi copii, provocând intenţionat afectarea fizică sau psihică a acestora.

În prima parte a acestei sesiunii părinții vor discuta ce înseamnă neglijarea şi abuzul asupra copilului și vor identifica care sunt principalele forme de abuz care pot afecta buna creștere a copilului. Cunoaşterea şi înţelegerea nevoilor copilului în funcţie de etapele de dezvoltare ale acestuia, de către părinţii şi adulţii cu care el interacţionează, reprezintă posibilitatea de a relaţiona corect cu el şi de a sesiza elementele unor traume, acționând profilactic şi terapeutic. În a doua parte a sesiunii participanții vor explora elementele teoretice care îi vor ajuta să devină mai conştienţi de efectele abuzului asupra dezvoltării copilului și modalităţile de intervenţie ȋn cazul sesizării unui copil neglijat/abuzat. În finalul sesiunii educatorul parental va solicita părinţilor să consulte Ghidul Părintelui la pagina unde se află Scala pentru depistarea abuzului şi traumei. Înainte de următoarea sesiune părinţii ar trebui să parcurgă acest exerciţiu de identificare a principalelor elemente de evaluare a situaţiilor de abuz şi neglijare.

Acest modul face parte din materialele dedicate formării educatorilor parentali.


Mulțumiri

Acest modul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivel comunitar – Componenta de educație parentală”, implementat de HoltIS cu sprijinul UNICEF în România.